گشتالت
اختلال شخصیت خود شیفته

تاثیر گشتالت درمانی و موسیقی درمانی بر روی اضطراب امتحان و بهزیستی تحصیلی

موسیقیدرمانی و گشتالتدرمانی دو نوع درمان روانشناختی میباشند که هر دو باعث بهبود مشکلات روانشناختی میگردند. هر دو نوع درمان عواطف و ذهن فرد را درگیر کرده و موسیقیدرمانی با تاثیرات تصویرسازی خوشایند و لذتبخش ، آرامشآموزی و تخلیهی روانی و گشتالتدرمانی با ارائه آگاهی به فرد ، ایجاد هیجانات مثبت او را از حالتهای ناخوشایند رها میسازند.

در واقع براساس یافتههای این پژوهش از آنجا که نتایج هر دو درمان مثبت ارزیابی شده میتوان احتمال داد که هر دو آموزش براساس اهداف خود به افراد کمک کردهاست که رابطهی جدیدی با افکار خود ایجاد کرده و قادر ساخته که تا کنترل شیوه ناسازگارانه تفکرات منفی تکرارشونده را فزونی بخشند و یا باورهای عمومی منفی که باعث ایجاد اضطراب میگردند را تغییر دهند.

گشتالتدرمانی باعث کاهش هیجانات ناخوشایند و بهبود کارکردهای هیجانی میگردد. همچنین به فرد کمک میکند تا از لایههای دفاعی ذهن فاصله بگیرد و در زمان حال زندگی کند چون مشکلات را ناشی از فاصله بین حال و آینده میداند و تاکید میکند حال مهمتر از گذشته و آینده است.

موسیقیدرمانی هم با کاهش ضربان قلب ، عمیقتر شدن تنفس ، افزایش تصویرسازی مثبت ، قدرت خلاقیت و ... باعث کاهش اضطراب و تنش بهزیستی روانی و همچنین افزایش انرژی، دید مثبت و کاهش دید منفی میشود.

یافتههای تحقیق نشان میدهد که بین گشتالتدرمانی و موسیقیدرمانی در اضطراب امتحان و همچنین بین گشتالتدرمانی و موسیقیدرمانی در بهزیستی تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد یعنی با توجه به این که هر دو باعث کاهش اضطراب امتحان و بهبود بهزیستی تحصیلی دانش آموزان میشوند اما بین آنها تفاوت معناداری مشاهده نشده است.(1)

 

تاثیر گشتالت­ درمانی بر اضطراب ­فراگیر و اضطراب امتحان

براساس این تحقیق گشتالتدرمانی باعث کاهش اضطراب­ فراگیر و اضطراب امتحان دانشجویان شده است. چرا که براساس نظریهی آسیبشناختی گشتالتدرمانی ، اضطراب ناشی از ترس و نگرانی انسان از آینده است و به این دلیل که انسان به خاطر مشغلهی ذهنی به آینده نمیتواند از اکنون خود لذت ببرد و حال را از دست میدهد و با ترس از آینده زندگی میکند که این یک اضطراب فراگیر از آینده است.

همچنین در زمینهی اضطراب امتحان هم ، فرد از نتیجهی امتحان خود میترسد و آن را عامل بدبختی خود در آینده میداند و به همین دلیل دچار اضطراب میشود.

در نتیجه با شیوهی گشتالتدرمانی که یک روش تجربی است افراد به ارتباط و تجربهی درونی در اینجا و اکنون توجه میکنند تا بینشی یابند برای تغییر ارتباط با دیگران .

علاوه بر این میآموزد که فردیت هر فرد، کلیتی جامع و فراتر از مجموع تجارب، احساسات و افکار خُرد است و برای غلبه بر احساس منفی خود لازم است بر کلیت وجود  خود، آگاهی یافته و با یکپارچه ساختن اجزای خود، به بازسازی ادراکی جامع از احساسات و افکار کنونی خود بپردازد.(2)

تاثیر گشتالت ­درمانی گروهی بر اضطراب ­اجتماعی اضطراب­ امتحان و عاطفه مثبت ومنفی

نتایج این پژوهش نشان­داد گشتالت­ درمانی حدود ۳۷ درصد واریانس کاهش میزان اضطراب ­اجتماعی را تبیین می کند. همچنین گشتالت ­درمانی حدود ۶۷ درصد واریانس کاهش میزان اضطراب­ امتحان را تبیین می کند و همچنین منجر به افزایش عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی گردیده است.

گشتالت­ درمانی بر جهات مثبت و هدف­های زندگی تاکید دارد. اعتقاد زیربنایی مبتنی بر ارزش ­های زندگی حادث از تجربیات و مشاهدات و تعالی این ارزش­هاست.

در این تحقیق سه فرضیه بیان شده­است:

فرضیه اول: گشتالت­ درمانی بر اضطراب ­­اجتماعی دانشجویان موثر است .

یافته­ های این فرضیه نشان­ داد که گشتالت­ درمانی گروهی موثر بوده­ است. گشتالت ­درمانی به خاطر مبنای پدیدار شناختی و تاکید به حال و ایجاد بینش در مراجعین موجب شناخت آنان نسبت به علل تشویش، دلهره، احساس سردرگمی و کاهش اضطراب آنان میشود و در نهایت منجر به کنترل بالاتر زندگی، کاهش دلهره، افزایش اعتماد به نفس و افزایش خودآگاهی می شود. همچنین کمک میکند که موانع و سدها را بشکنند، انها را تجربه کنند، رفتار خود را تغییر دهند، برای ارتباط با دیگران پیشی­ گیرند و باعث تغییرات مثبت و سازنده ای شوند.

فرضیه دوم: گشتالت­ درمانی بر اضطراب امتحان دانشجویان موثر است.

یافته­های این فرضیه نشان­داد که گشتالت­درمانی گروهی موثر بودهاست، به این صورت که با تکنیک­های گشتالت­درمانی افراد می­توانند افکار منفی را شناسایی کرده و با شناخت و تسلط بر این افکار، بالابردن مسئولیت پذیری خود، اضطراب خود را کاهش داده و عملکرد خود را بهتر کنند.

فرضیه سوم: گشتالت ­درمانی بر عاطفه مثبت و منفی دانشجویان موثر است.

یافته های این فرضیه نشان­داد که گشتالت­ درمانی گروهی موثر بوده است، به این صورت که در درمان گشتالتی افراد با ایفای نقش، کار­های ناتمام خویش را به اتمام میرسانند. این ایفای نقش منجر به تخلیه هیجانی میشود و در نتیجه تخلیه­ هیجانی به اشخاص کمک می­کند تا از سرکوب هیجان­های خود

دست کشیده و آنها را تجربه کنند و انرژی سد شده آنها آزاد گردد.

هدف گشتالت­ درمانی آموزش به افراد است تا احساس مسئولیت کنند و کارکرد خود را تسهیل کنند(3)

اطلاعات
  • اسم کتاب :
  • نویسنده :
  • پیشنهاد از :
  • مترجم :
  • سال چاپ یا مجله چاپ شده :